Életrajzok

Mesterek a kezdetektől

Si-Hing Szabó Csaba

Heves megye főinstruktora

Dai-Si-Fu Máday Norbert

aki Magyarországra hozta a Wing Tsun-t

Professzor Leung Ting

aki először tanította külföldön a Wing Tsun-t

Yip Man nagymester

aki először tanította nyílvánosan a Wing Tsun-t

Si-Hing

Si-Hing Szabó Csaba

1974-ben született Debrecenben. Wing Tsun tanulmányait 1992-ben kezdte el Széll Gábor Si-Hingnél. 1994-től mint hivatalos oktató tevékenykedik. 1995-től Si-Fu Máday Norbert magántanítványa. 1998-ban szerzi meg 1. mesterfokozatát. 1999-ben Si- Fu Máday Norberttel Hong Kongba utazik Si-Jo Leung Tinghez, a Wing Tsun népszerűsítést célzó bemutatókon és edzőtáborban vesz részt.

2000-ben szerzi meg 2. , 2002-ben a 3. , 2004-ben a 4. mesterfokozatát. 2010-ben megszerezte 5. mesterfokozatát.

Jelenleg Budapest és Heves megye főinstruktora. Iskolákat vezet Egerben, Gyöngyösön és Budapesten a IX. és a XIII. kerületben, illetve rendszeresen tart oktatást a Rendőrtiszti Főiskolán.

Dai-Si-Fu

Dai-Si-Fu Máday Norbert

1970. április 9-én született Kiskunhalason. Kung-Fu taulmányait 1985-ben kezdte. 1990-ben meghívta Leung Ting nagymestert Magyarországra. 1994-ben megszerezte a második mesterfokozatot. Eközben számtalan bemutatót, szemináriumot, vizsgát tartott. 1999-ben mestere kérésére Kínába utazott, hogy bemutatókat tartva népszerűsítse a Wing Tsunt. A bemutatókon végrehajtott Biu-Jee formájának dinamikája még a kínai mestereket is meglepte. 2002-ben Leung Ting nagymester ‘fiává fogadta’. Ebben az évben felkérték az amerikai szövetség főinstruktori posztjára, melyet a magyar tanítványok érdekében nem fogadhatott el.

Sifu 2005-ben átvette Leung Ting Nagymestertől a 7. mesterfokozat diplomáját, helyettesei pedig az 5. mesterfokozatra léptek elő. Ez a magas rang lehetővé teszi Máday Sifunak, hogy a Mesterek Tanácsával a tanítványokat mesterekké vizsgáztassa és átadja a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség (International Wing Tsun Associaton – IWTA) diplomáját. 8. mesterfokozatát 2007-ben szerezte meg.

Professzor

Professzor Leung Ting

Professzor Leung Ting a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség vezetője és az egyetlen nagymestere. A Hong Kong-i Baptista középiskolában érettségizett és kínai és angol nyelvtanból szerzett diplomát 1973-ban. Amellett hogy a Wing Tsun rendszert népszerűsítette világszerte, és sorra vívta ki az elismerést, 1979-ben szerezte meg a filozófia doktora címet az Amerikai Egyesült Államokban. 1997-ben a Bolgár Sport Akadémia a Harcművészetek díszdoktorává avatta.

Professzor Leung 13 évesen kezdte a Wing Tsun tanulmányait, ami már fiatalon is magával ragadta. 20 éves volt amikor Si-Jo Yip Man (Bruce Lee mestere) elfogadta magántanítványának és ő lett a “bezárt ajtajú tanítvány”. Leun Ting mester az egész életét a Wing Tsun Kung Fu-ra tette fel. Mára az általa vezetett és alapított Nemzetközi Wing Tsun Szövetség a legnagyobb Kung fu szövetség a világon, több mint 65 országban létezik és közel egymillió tanítványt számlál.

Nagymester

Yip Man nagymester

Yip Man nagymester 1893. október 14-én született a Ching dinasztia alatt, a Kwantung tartományban található Fatshan városában. Eredeti neve Gei Man; 3 testvére volt, bátyja Gai Gak, két húga Wan Mei és Wan Hom. Hat éves korától Chan Wan Shun-tól (Pénzváltó) tanult, a legfiatalabb és egyben utolsó tanítványa volt. 1905-ben elhúnyt Chan Wan Shun, de a halála előtt Ng Chung Sao-t bízta meg az ifjú Yip Man oktatásával. 1908-ban egy rokona lakáshoz segítette Hong Kong-ban, a Kane Road-on, ahol a St. Stephen College ösztöndíasaként tanult. 1909-1913 között Leung Jan egyik fiával Leung Bik-kel is találkozott, 4 évig tanult tőle, és ezért Yip Man a Wing Tsun teljes tudását birtokolta.

Több mint húsz éven át, 1914 és 1937 között, Yip Man nagymester főleg a hadseregnél és a rendőrségnél dolgozott. Elvette feleségül Cheung Wing Sing-et (aki a Ching dinasztia egyik miniszterének leszármazottja), 4 gyermekük született: fiai Yip Chun (Yip Hok-Chun), Yip Ching (Hok Ching) és lányai Ar Sum és Ar Wun. Munkáján kívül sok más mesterrel is találkozott és edzett, köztük található Yuen Kay-San, Yiu Choi és Tong Kai. A mester kertjét azóta a kormány megvásárolta és múzeummá nyilvánította.

1937-1945-ig a japán megszállás alatt Yip Man Fatshanban élt és megszállóik ellen küzdött. Mikor szülőfaluját elfoglalták, ellenállt és nem hódolt be a bábkormánynak. Egy barátja, Chow Cheng Chung látta el időről-időre élelmiszerrel családját. A nagymester ezt meg akarta hálálni neki és ezért kezdte el tanítani fiát Chow Kwang Yiu-t. 1941 és 43 között Wing Onban oktatott és itt tanította az első generációt: Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai.

A japán kapituláció után csak 1948-ban kezdett újra tanítani, egyik barátját Tong Kai Pang Nam-ot a Fatshani Cheung Yee Atlétikai Egyesületben. 1949-ben Mao elől Yip Man nagymester Macaon keresztül Hong Kong-ba emigrált. Majd 1950 júliusában kezdett el oktatni Kowloonban, a Dai Lam utcában az Éttermi Dolgozók Egyesületénél. Az elso osztályában csak nyolc tanulója volt, köztük Leung Sheun és Lok Yiu. Mindannyian éttermi dolgozók voltak és ezért hívják ezt a szakaszt az “Éttermi Dolgozók Egyesülete első fázisának”. A szakszervezetnek is dolgozott Hong Kong-ban.
1953-ban a szakszervezeti választások miatt átköltöztette iskoláját a Hoi Tan utcába. Elkezdett magánórákat is adni a Három Herceg Templomában, a Yue Chow utcában. 1954-ben újra elkezdte tanítani az Éttermi Dolgozók Szakszervezetének tagjait, ez alatt tanult nála Lo Man Kam és Kan Wah-Chit (Victor Kan). 1955-1957 között visszaköltözött Kowloonba és itt volt tanítványa Lee Siu-Ling (Bruce Lee), Hawkins Cheung és sokan mások. 1957 és 1963 között számos helyen tanított és adott magánórákat, Sau Kai-Wan és Shun Kei Fazekasmuhelyében, a Tai Po Road 61 szám alatt, Lee Chang Ok Chuenben és a Yee Wa szabóságban. Ekkor tanultak nála Cheun Yiu-Wing, Chan Wun Lam, Kwok See-Yan és Peter Chang.

1963-ban az iskola a Tai Sang Étterem első emeletére költözött, a Tai Kok Tsuiban lévő Fook Chuen utcába. A legtöbben átjöttek ebbe az épületbe tanulni a mestertől. A mester ekkor a rendőrségen is oktatott a Hin Hing utcában, San Po Kong-ban. Köztük volt Tan Sang, Lee Yiu-Fei, Wong Kok és sokan mások.

1965-ben az iskolát bezárta és Yip Man nagymester visszaköltözött a Tong Choi utcába. Már nem oktatott aktívan, de magánórákat még adott otthonában.

Megalapította 1967-ben a Ving Tsun Athletic Association-t, az első bejegyzett harcművészeti egyesületet. Utána több különböző helyen oktatott, a Chen Wei Hongs lakásban a Waterloo Roadon és a Chi Yau Roadon, és asszisztensei voltak Jun Ching-On, Fung Hon és mások. Először fogadott a mester tanítványának nőt, Ng Yuet Dor-t. A Siu Fai To-n és Yip Sing-Cheuk házában oktatott még ügyvédeket is. Ez volt az utolsó hely, ahol a nagymester kung fu-t oktatott.

Az 1960-as és ’70-es években Yip Man mester utolsó tanítványa prof. Leung Ting mester volt, ő lett a Wing Tsun kung fu rendszer örököse, Yip Man nagymester utódja. Si-jo Yip Man 1972. december 1-én, 79 éves korában hunyt el otthonában, a Tong Choi utcában.

Felnőtt edzések

Si-Hing Szabó Csaba

+36 20 972 22 98

info@kungfuedzes.hu

kedd, csütörtök 18:00 - 19:30

Gyermekcsoport

Si-Hing Szabó Csaba

+36 20 972 22 98

kedd, csütörtök 18:00 - 19:30

Edzések helyszíne

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola

3300 Eger, Kossuth Lajos út 8.